ALTIN
DOLAR
EURO
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay °C

Dünya Tiyatrolar Gününde Birbirinden Farklı Oyunlar Sahnelenecek

26.03.2017
1.287
A+
A-
Dünya Tiyatrolar Gününde Birbirinden Farklı Oyunlar Sahnelenecek
 Tiyatrosu olan bir ülkede kötülükler, çirkinlikler, yanlışlıklar sürüp gitmez. (William Hazlitt)

Tiyatro, sanatın tümü gibi bir okuldur. Eğitir, geliştirir insanı, dünyasının sınırlarını genişletir. (Sabahattin Kudret Aksal)

Tiyatro öteki sanatların üstünlüğü, sadece eğlence olarak kalmayıp, genel ahlakı temizleyip araştırılmıştır. (Recaizade Ekrem)

Tiyatro aşka benzer. İnsanı hazin hazin ağlatır. Ama verdiği acının gücünde bir başka tat bulunur. Tiyatro evrene benzer. İnsanı doya doya güldürür. Ama yansıttığı tuhaflıklar, gülerken ağlamak için istekler doğurur. (Namık Kemal)

Tiyatrosuz bir toplum yeni doğmuş bir çocuk sayılır.

Tarih 27 Mart Dünya Tiyatro Günü 1961’de Uluslararası Tiyatrolar Birliği (International Theatre Institute) tarafından kuruldu.
Her yıl 27 Mart günü ITI merkezleri ve dünya çapında tiyatro grupları tarafından kutlanmaktadır. Pek çok ulusal ve uluslararası etkinlik kutlamalarda yer almaktadır. En önemli etkinliklerden biri, dünya çapında başarı kazanmış bir tiyatro oyuncusu, yönetmeni veya yazarın yazdığı evrensel bildirgedir. İlk bildirge 1962’de Jean Cocteau (Fransa) tarafından yazılmıştır.
Dönemin ITI başkanı olan Arvi Kivimaa tarafından önce Helsinki, sonra da Viyana’da yapılan 9. ITI Konferansında ortaya atılan ‘tiyatrolar günü’ fikri, İskandinav ülkelerinden gelen desteğin de etkisiyle hayata geçirildi. Kabul edilişinden sonra her yıl, Paris’te 1962 tarihli Uluslar Tiyatrosu’nun (Theatre of Nations) da açılış günü olan 27 Mart günü, ITI’nin şu an sayısı 100’ü bulan dünya çapındaki merkezlerinde çeşitli etkinliklerle kutlanmaya başlandı.
UNESCO tarafından kurulan ITI’nin “sahne sanatları bağlamında, dünya çapında bilgi ve uygulama alışverişini arttırmak, gelişim sürecinde sanatsal yaratıcılığın ve üretimin gerekliliği konusunda toplumsal bilinci uyandırmak, insanlar arasındaki barış ve dostluğun sağlanması ve artmasını gerçekleştirmek adına karşılıklı anlayışı geliştirmek, UNESCO’nun hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunmak” gibi hedefleri, Dünya Tiyatro Günü’nde bir kez daha hatırlatılmaktadır. Her yıl tiyatro ve tiyatroyla ortak çalışan diğer sanat disiplinlerinden gelen üstün başarılı bir sanatçı bu gün için bir konuşma yapmaya davet edilmektedir. Uluslararası Bildirge olarak görülen bu konuşmanın metni 20’den fazla dile çevrilmekte, pek çok gazetede yayınlanmakta ve dünya üzerindeki pek çok tiyatro grubunun oyunundan önce okunmaktadır. Pek çok televizyon ve radyo kanalı bu bildirgeyi beş kıtanın her köşesindeki dinleyicilere ulaştırmaktadır.
Dünya Tiyatro Günü tiyatro dünyasındaki insanlar için sahne sanatlarının insanları bir araya getirici gücünü kutlamak, seyirciyle daha iyi bir iletişim kurmak ve insanlar arasındaki anlayış ve barışı arttırmak için bir fırsat olarak görülmektedir. Dünya Tiyatro Günü’nde yapılan etkinlikler, uluslararası işlevlerinin yanı sıra ulusal ve bölgesel tiyatro gruplarının bir araya gelmesinde de rol oynamaktadır.
Jean Cocteau ilk bildirgenin yazarıdır. 1993’te Venezuela ITI Merkezi 1962’den 1993’e kadar yayınlanan tüm bildirgeleri biri özgün dillerinde, diğeri İspanyolca olmak üzere iki antoloji halinde yayımlamıştır. Uluslararası Bildirge’nin yanı sıra, ITI dünyanın hemen her yerinde büyük gösteriler ve festivaller düzenlemektedir. (Bu etkinliklerin tamamı ITI Resmi Sitesi’nde görülebilir).(Vikipedi, özgür ansiklopedi)
Ücretsiz temsiller, Devlet Tiyatroları’nın on iki yerleşik bölgesindeki yirmi üç sahnesinde tiyatroseverlerle buluşacak.
 
İngiliz yazar Anthony Shaffer’ın Kapan (Sleuth) adlı oyununun ilk gösterimi de 27 Mart Pazartesi günü yapılacak. İnsanlar arasındaki psikolojik oyunları işleyen temsili, Göksel Kortay Türkçe’ye çevirdi, Gökhan Kocaoğlu yönetti. Dünya Tiyatrolar Günü’deki temsilin ardından oyun, sezon boyunca Erzurum Devlet Tiyatrosu sahnesinde izlenebilecek.
 
Sekiz bin kişinin ücretsiz tiyatro izleyebileceği etkinlikteki oyunlar ise şöyle:
 
Ankara Devlet Tiyatrosu; Söylentiler – Çayyolu Cüneyt Gökçer Sahnesi,
 
Gayri Resmi Hürrem – Şinasi Sahnesi,
 
 
Moby Dick (Beyaz Balina) – Akün Sahnesi,
 
Felatun Bey ile Rakım Efendi – Altındağ Tiyatro Sahnesi,
 
Meraklısı İçin Öyle Bir Hikaye – İrfan Şahinbaş Atölye Sahnesi,
 
Nehir – Oda Tiyatrosu,
 
Akıl Defteri – Stüdyo Sahne,
 
 
İstanbul Devlet Tiyatrosu; Bersisa – Cevahir Sahneleri Salon 2,
 
Yunus Emre – Küçükçekmece Kültür Merkezi,
 
Hamlet – Üsküdar Tekel Sahnesi, Coriolanus – Cadde Bostan Kültür Merkezi,
 
İzmir Devlet Tiyatrosu; Yanık – Konak Sahnesi,
 
– Bursa Devlet Tiyatrosu; Bursa 4. Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kapsamında Makedonya Tetova Ulusal Tiyatrosu yapımı Minik Thomas’ın Ordusu – Ahmet Vefik Paşa Sahnesi,
 
Adana Devlet Tiyatrosu; Sabancı Uluslararası Tiyatro Festivali açılış oyunu, Devlet Tiyatrosu Sahnesi,
 
Trabzon Devlet Tiyatrosu; Gürültülü Patırtılı Bir Hikaye – Atapark Haluk Ongan Sahnesi,
 
Diyarbakır Devlet Tiyatrosu; Ruhlar Gelirse – Orhan Asena Sahnesi,
 
Antalya Devlet Tiyatrosu; Geçmişten Gelen Kadın – Haşim İşcan Kültür Merkezi Küçük Sahne,
 
Erzurum Devlet Tiyatrosu; Kapan (Sleuth) – Erzurum DT sahnesi,
 
– Konya Devlet Tiyatrosu; Çocuk oyunu Sayı Dedektifleri – Konya DT Sahnesi,
 
Sivas Devlet Tiyatrosu; 39 Basamak – AKM Sahnesi,
 
Van Devlet Tiyatrosu; Delil Yetersizliği – Kültür Merkezi Sahnesi.u; Ruhlar Gelirse – Orhan Asena Sahnesi,
 
Antalya Devlet Tiyatrosu; Geçmişten Gelen Kadın – Haşim İşcan Kültür Merkezi Küçük Sahne,
 
Erzurum Devlet Tiyatrosu; Kapan (Sleuth) – Erzurum DT sahnesi,
 
Konya Devlet Tiyatrosu; Çocuk oyunu Sayı Dedektifleri – Konya DT Sahnesi,
 
Sivas Devlet Tiyatrosu; 39 Basamak – AKM Sahnesi,
 
Van Devlet Tiyatrosu; Delil Yetersizliği – Kültür Merkezi Sahnesi.
Kaynak: http://www.devtiyatro.gov.tr

Administrator
Administrator
Editörden Yazı Atölyesi, Çağdaş Türk ve Dünya Edebiyatı’nı merkezine alan bir Websitesidir. Yazı Atölyesi’ni kurarken, okurlarımızı günümüzün nitelikli edebi eserleriyle tanıtmayı ve tanıştırmayı hedefledik. Yazarlarımız, Yazı Atölyesi’nde, edebiyat, sanat, tarih, resim, müzik vb. pek çok farklı alandan bizlere değer katacağını düşünüyoruz. Bu amaçla, sizlerden gelen, öykü, hikaye, şiir, makale, kitap değerlendirmeleri, tanıtımı ve film tanıtım yazıları, anı ve edebiyata ilişkin eleştiri yazılarla, eserlerinize yer veriyoruz. Böylelikle kitaplarınızla eserlerinizin yer aldığı Yazı Atölyesi’nde, dünya çağdaş edebiyatı ile sanatın pek çok farklı alanında değer katacağına inanıyoruz. Yazı Atölyesi kültür sanatın, hayatın pek çok alanını kapsayan nitelikli edebiyat içerikli haber sunar. Bu nedenle başka kaynaklardan alınan, toplanan, bir araya getirilen bilgileri ve içerikleri kaynak belirtilmeksizin yayına sunmaz. Türkçenin saygınlığını korumak amacıyla ayrıca Türk Dil Kurumu Sözlüğünde önerilen yazım kuralları doğrultusunda, yayınladığı yazılarda özellikle yazım ve imla kurallarına önem verilmektedir. Yazı Atölyesi, üyeleri ve kullanıcılarıyla birlikte interaktif bir ortamda haticepekoz@hotmail.com + yaziatolyesi2015@gmail.com mail üzerinden iletişim içinde olan, bu amaç doğrultusunda belirli yayın ilkesini benimsemiş, sosyal, bağımsız, edebiyat ağırlıklı bir dijital içerik platformudur. Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz. http://yaziatolyesi.com/ Editör: Hatice Elveren Peköz Email: yaziatolyesi2016@gmail.com haticepekoz@hotmail.com GSM: 0535 311 3782 -------*****-------
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN
ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.